کامپوزیت لمینیت | dental laminates
زمانی که دندان ها پوسیده شده باشند. باید میزان پوسیدگی از دندان خارج و به جای آن ماده پرکننده گذاشته شود. حال تصور کنید دندان ترمیم شده اما رنگ آن همچنان زننده و ناشکیب است. در این صورت باید به فکر یک روش ترمیمی دیگر بود. کامپوزیت لمینیت یکی از این روش هاست. در اصلاح طرح لبخند با کامپوزیت این روش درمانی میتواند دندان بدرنگ را پنهان کند. به طوری که تشخیص ترمیمی بودن آن برای اطرافیان غیرممکن شود.
لامينيت ها به دو نوع تقسيم میشوند که ممکن است سرامیکی یا کامپوزیتی باشند. مواد لمینیت سرامیکی به طور غیرمستقیم بر روی دندان قرار میگیرد که يك لايه نازك حدود 1-2 ميليمتر از جنس پرسلن یا چینی است كه پس از تراش مختصر سطح جلويی دندان و قالب گيري توسط دندانپزشك ، در لابراتوار ساخته شده و سپس روی دندان چسبانده میشود.
در حالی که لمینیت کامپوزیتی به قالب گيری و لابراتوار نیاز ندارد و بنابراین در کمترین زمان ممکن به صورت مستقیم استفاده میشود. این نوع روکش نیاز به تراش مختصر نیز ندارد و بدون نیاز به چسب، بوسیله اشعه بر روی دندان فیکس میشود. کامپوزیت لمینیت به عنوان يك لايه محافظت كننده بر روی مينای دندان، مقاومت بالایی دارد. زمانی که مینای دندان دچار مشکلاتی از قبیل لب پریدگی، ترک های ریز و یا تحلیل، ساییدگی و یا شکستگی شده باشد، کامپوزیت لمینیت بدون آسیب به مینای دندان، میتواند بعنوان یک لایه محافظت کننده و پوشاننده روی مینای دندان استفاده شود.
- مراحل موارد استفاده از کامپوزیت لمینیت
1- تشخیص و برنامهریزی درمان
در این مرحله دندانپزشک ترمیمی به بیمار مشاوره می دهد و وضعیت دندان های او را به دقت معاینه و بررسی میکند تا از محدودیت ها و شرایط دندان بیمار آگاه شود. در پایان از وضعیت دهان و دندان عکس رادیولوژی تهیه میشود.
2- آماده سازی
دندانپزشک بدون اینکه مینای دندان بیمار را تراش دهد، یک مدل یا الگو از دندان او تهیه و سپس آن را برای آزمایشگاه دندان ارسال میکند تا با توجه به آن ونیر مناسب برای دندان ساخته شود که به یک تا دو هفته زمان نیاز دارد.
3- قرار دادن ونیر بر روی دندان
پس از حاضر شدن روکش کامپوزینت لمینیت، دندانپزشک بطور موقت ونیر ساخته شده را بر روی دندان قرار میدهد تا بتواند اندازه و رنگ آن را کنترل کند. سپس آن را با سایه مواد دندانپزشکی اصلاح میکند و در پایان آن را صیقل میدهد. دندانپزشک از یک سیمان مخصوص بر روی ونیر استفاده میکند و از یک پرتو نورانی خاص نیز برای فعال کردن مواد شیمیایی موجود در سیمان استفاده میکند. این کار باعث سفت شدن سیمان مخصوص دندانپزشکی میشود. در پایان ترمیم، همه مواد باقیمانده بر روی دندان پاک میشوند.
4- بررسی وضعیت بیمار
در مرحله پایانی دندانپزشک وضعیت گاز گرفتن دندان بیمار را بررسی میکند و اصلاح نهایی مورد نیاز بر روی ونیر انجام میشود. توصیه ها و تجویزات دندانپزشک در انتهای کار صورت میگیرد که در آن جلسات بعدی برای بررسی لثه و وضعیت ونیر بر روی دندان بیمار تعیین میشود.
- مزایای استفاده از کامپوزیت لمینیت
1- کامپوزیت لمینیت میتواند ظاهر طبیعی دندان را بازیابی کند.
2- استفاده از کامپوزیت باعث بالا رفتن تحمل بافت لثه میشود.
3- مقاومت در مقابل ایجاد لک
4- قیمت مناسب نسبت به روکش های ونیر
5- امکان اصلاح پس از فرم دادن
6- حداقل تراش و در نتیجه آسیب کمتر به مینای دندان
- موارد استفاده از کامپوزیت لمینیت
1- استفاده از کامپوزیت های لمینیت برای بیمارانی که به دلایل مختلف نمی توانند از ارتودنسی استفاده کنند، مناسب است. البته سطح بی نظمی دندانها باید خفیف باشد به طوری که روکش های لمینیت کامپوزیت بتوانند بر روی سطح دندان قرار بگیرند. دندانهایی که کج هستند با استفاده از یک روکش صاف و درخشنده مرتب میشوند.
2- در صورتی که دندانهای بیمار بد رنگ باشند، برای سفید کردن آنها باید از یک روکش استفاده کرد. در این مواقع نیز کامپوزیت های لمینیت انتخاب خوبی هستند.
3- در صورتی که دندانهای بیمار به شدت آسیب دیده اند و یا به دلایل مختلف، لب پر، شکسته و یا فرسوده شده باشند، میتوان از روش کامپوزیت لمینیت استفاده کرد.
4- کاهش فاصله میان دندان نیز یکی دیگر از موارد استفاده از روکش های کامپوزیت لمینیت است که در آن فاصله میان دندان ها پر میشود. این روش در مقابل ارتودنسی کم هزینه تر است و در مدت زمان کوتاهی انجام میشود.
- میزان دوام و ماندگاری کامپوزیت لمینیت
دوام و ماندگاری کامپوزیت لمینیت به مواردی از قبیل جنس کامپوزیت، مراقبت های پس از درمان، عادت های رفتاری بیمار از قبیل عادت به دندان قروچه و رعایت بهداشت دهان و دندان بستگی دارد.
- انواع کامپوزینت لمینیت
1- روکش های کامپوزیت لمینیت که از مواد فلدسپاتیک پرسلن ساخته شده و به صورت پودر گذاری در لابراتوار، توسط تکنسین بر روی قالب دندان فیکس می شود.
2- روکش های کامپوزیت لمینیت که بصورت پرسی ( by pressing ) بر روی cast یا همان قالب دندان فیکس می شود.
3- روکش های کامپوزیت لمینیت که با استفاده از سیستم های CAD-CAM بصورت ماشینی از بلوکهای سرامیکی تراش داده می شود.